تعریف علمی بیماری زردی نوزاد چیست ؟
یکی از بیمارهایی که اکثر والدین و پزشکان هنگام تولد نوزادان با آن مواجه میشوند بیماری زردی است . بیماری زردی به بیماری گفته میشود که در آن پوست نوزاد پر از دانه های ریز زرد رنگ می شود . نام علمی زردی نوزاد ایکتر است . زردی همان بیلی روبین موجود در بدن همه ی افراد است که از طریق کبد پردازش میشود واز طریق ادرار و مدفوع دفع میشود، اما چون کبد نوزادان نابالغ است این پردازش ممکن است با اختلال روبه رو شود و همین بیلی روبین بجای دفع، زیر پوست تجمع پیدا کند و باعث زرد شدن پوست صورت و بدن و سفیدی چشم نوزاد میشود.
دلایل بروز بیماری زردی نوزاد :
همانطور که پیش تر گفته شد زردی نوزاد بر اثر انباشته شدن بیلی روبین مازاد موجود در خون که توسط کبد دفع نمیشوند ایجاد می شود .البته این زردی میتواند با کافی نبود شیر مادر ادامه یابد یا تشدید شود . گاهی اوقات تفاوت گروه خونی مادر و نوزاد باعث بروز زردی می شود . در پاره ای از موارد نادر مشکلات ژنتیکی نیز ممکن باعث زردی شود . بطورثابت در کودکان نارس این مشکل همواره وجود دارد .
روش های تشخیص بیماری زردی در نوزاد :
معمولا تشخیص زردی مساله پیچیده ای نیست چرا که این زردی در ابتدا در چشم نوزاد قابل مشاهده است و درصورت پیشرفت در پوست صورت شکم داخل دستها نیز میتوان زردی را مشاهده کرد . درحالت کلی پزشکان ۲۴ ساعت بعد از تولد به راحتی درصورت مشاهده زردی با انجام آزمایش درجه زردی را تشخیص می دهند. همچنین دستگاهی به نام بیلی روبین متر نیز وجود دارد که از طریق پرتو نوری که از دستگاه به پوست نوزاد می تاباند میزان زردی را مشخص میکند. اگر زردی نوزاد شما خفیف باشد از طریق خستگی نوزاد ، بی اشتهایی در خوردن شیر مادر و ادرار تیره میتوانید آن را تشخیص دهید.
روش درمان بیماری زردی
شاید اگر از قدیمی ترها بپرسید بدانید در گذشته کودکان زیادی در اثر بیماری زردی از بین می رفتند اما امروزه رسیدن این تعداد به صفر را مدیون وجود دستگاه های مختلف درمان زردی هستیم. دستگاه فتوتراپی دستگاهی است که با تابش نوری با طیف مشخص مولکولهای بیلی روبین را شکسته و تجزیه میکند سپس بدون درگیر کردن کبد آن را از طریق ادرار و مدفوع دفع میکند .
انواع دستگاه فتوتراپی
انواع زیادی از دستگاههای فتوتراپی موجود هستند . فوتوتراپی سنتی ، فوتوتراپی فیبراپتیک ( پتوی متصل به کابلهای نوری) ، پتوی زردی (بیلی بلانکت) ، فوتوتراپی چندگانه ( دستگاهی که در آن بیش از یک منبع نوری بصورت همزمان مورد استفاده قرار میگیرد. در حال حاضر بهترین نوع دستگاه فتوتراپی است.)
عملکرد دستگاه فتوتراپی چندگانه
قسمتهای مختلف دستگاه شامل کلید روشن و خاموش ، فن خنک کننده ، کلید تنظیم نور ، کلید روشن کرد منبع و انتخاب طیف نوری ، تنظیم موقعیت نور ، تخت نوزاد است . این دستگاه با انواع مختلف منبع نور موجود می باشد :
- منبع نور فلورسنت : تابش اشعه نور در این دستگاه ها از طریق یک لامپ مهتابی با طول موج مخصوص ایجاد میگردد. این دستگاه ها قدیمی هستند و ضمن این که قدرت درمانی محدودی دارند عوارض جانبی نیز دارند. این دستگاه ها حداکثر میتوانند تا درجه زردی ۱۶ بیلی روبین را درمان نمایند. انتشار اشعه مضر یو وی و ایجاد حرارت زیاد و احتمال شکستگی لامپ ها از عوارض دستگاه فتوتراپی فلورسنت است.
- منبع نور ال ای دی : این دستگاه ها هم قدرت درمانی بالاتری دارند و هم عوارض جانبی کمتری. به عنوان نمونه در بعضی از مدلهای سه بعدی ال ای دی قادرند تا زردی ۲۱ بیلی روبین را به راحتی و بدون عوارض جانبی درمان نمایند. این دستگاه ها مزایای زیادی نسبت به قبلی دارند و مخاطرات فلورسنت را به صفر میرسانند.
توصیه های پزشکی هنگام استفاده دستگاه فتوتراپی
- استفاده از دستگاه فتوتراپی با چشم بند و پوشک انجام شود.
- درجه حرارت داخل دستگاه فتوتراپی باید چک شود ومتعادل با دمای اتاق باشد.
- درکلیه دوره درمان نوزاد داخل دستگاه فتوتراپی باشد فقط در زمانهای شیردهی از دستگاه فتوتراپی خارج شود.
- در زمان فتوتراپی حتما نوزاد تغییر پوزیشن داده شود.
- بعد از مدت تعین شده و استفاده از دستگاه فتوتراپی چک بیلیروبین انجام شود.
- تعداد دفعات دادن مایعات و تغذیه نوزاد به نسب خیس کردن پوشک زیر دستگاه فتوتراپی چک شود.
نحوه تهیه دستگاه فتوتراپی
اگر عدد زردی خیلی بالا نباشد و نوزاد چند روزه سالم باشد والدین میتوانند درمان را در خانه زیر دستگاه زردی نوزاد انجام دهند. تاکید میکنم دستگاه فوتوتراپی، نه هر لامپی. این دستگاه لامپ مخصوص و ویژگیهای مخصوصی دارد که باید آن را از مکانهای معتبر و مطمئن تهیه کرد. سایت ما این افتخار را دارد که یکی از مهمترین مراکز اجاره دستگاه زردی نوزاد در طول سالیان گذشته بود است و همواره والدین به راحتی توانسته دستگاه را با قیمت مناسب و توصیه های کامل تهیه و استفاده کنند.