مانطور که می دانید از گذشته تا به امروز یکی از شایعترین بیماری نوزادان در بدو تولد بیماری زردی است. درگذشته درمان قطعی برای این بیماری وجود نداشت و بسیاری از نوزادان در اثر پیشرفت بیماری از دست می رفتند. بعد از اختراع دستگاه فتوتراپی رفته رفته تکنولوژی آن وارد کشور شد. تا چند سال اخیر در این دستگاه ها از لامپ فلورسنت استفاده میشد حتی برخی خانواده ها نیز به دلیل گران بودن هزینه های بیمارستانی از لامپ مهتابی درمنزل با وجود خطرات آن استفاده می کردند اما امروزه دستگاه های قدیمی لامپی جای خود را به دستگاه های پیشرفته با منبع نوری LED داده اند . در دستگاه های فتوتراپی جدید سنسور دما و سنسور تشخیص نوزاد در زیر دستگاه می باشد که مدت دقیق درمان را کنترل و نمایش می دهند. این دستگاه نسبت به دستگاههای لامپی ، بسیار سبکتر و کوچکتر و کم مصرفتر بوده و به راحتی تا دور ترین روستاها نیز قابل حمل است .
مکانیزیم دستگاه فتوتراپی
بیماری زردی به دلیل ازدیاد بیلی روبین موجود در بدن تمامی افراد به وجود می آید. معمولا کبد نوزادان نابالغ است و پردازش بیلی روبین با اختلال مواجه میشود بنابراین بیلی روبین زیر پوست نوزاد تجمع میکند. نور مخصوص فتوتراپی باعث تغییر شکل بیلی روبین میشود و از طریق ادرار و مدفوع دفع می شود و کودک بهتر میتواند بیلی روبین را تنظیم کند. با این که این روش درمانی مطمئن و بیخطر بوده و به ندرت عوارض جانبی به دنبال خواهد داشت اما برای نوزادان زودرس از چشمبندهای مخصوصی استفاده میشود تا چشم آنها در برابر نور فتوتراپی مصون بماند. بدن نوزاد در معرض نورهای سفید، آبی یا سبز قرار میگیرد به گونهای که به بیشترین قسمتهای پوست نوزاد تابیده شود. همچنین از نوزاد برای اطمینان از کاهش سطح بیلی روبین خون آزمایش خون گرفته میشود. نوزادان نارس را میتوان در حالی که تحت درمان به روش فتوتراپی هستند شیر داد. برخی مشکلات جزئی مانند مدفوع شل یا بثورات پوستی ممکن است دیده شود که معمولاً پس از انجام فتوتراپی این عوارض برطرف میشوند.
همانطور که پیش تر گفتیم در گذشته به دلیل هزینه های بیمارستانی بالا برای والدین ، مشکلات جسمی مادر بعد از زایمان و کمبود دستگاه فتوتراپی از لامپهای مهتابی برای درمان استفاده میشد که این لامپها علاوه برا خطراتی چون سوختگی و آسیبهای جدید به پوست نوزاد مدت را درمان طولانی میکردند. اما در حال حاضر این دستگاهها به راحتی قابل دسترسی هستند و اکثر والدین برای دوره درمان با هزینه اندک این دستگاه را از مراکز معتبر اجاره میکنند. در صورتی که کودک تحت درمان فتوتراپی قرار نگیرد ممکن است زردی او تشدید شود. اگر مقادیر زیادی بیلی روبین در خون جمع شود ممکن است نوزاد دچار ناشنوایی یا آسیبدیدگی مهلک مغزی شود.
توصیه های پزشکی هنگام استفاده از دستگاه فتوتراپی
۱. سعی کنید دمای اتاق را متعادل نگه دارید.
۲. تعداد دفات شیردهی را بالا ببرید.
۳. بین یک و نیم تا دوساعت دستگاه را خاموش کنید.
۴. قسمت های از بدن نوزاد که در معرض نور دستگاه است را چرب نکنید و پماد نزنید.
۵. نوزاد را بدون لباس داخل دستگاه گذاشته و حتما چشم بند ها و ناحیه تناسلی او را بپوشانید .
نحوه اجاره دستگاه فتوتراپی : والدین گرامی شما می توانید به راحتی با اجاره دستگاه زردی نوزاد از طریق سایت یا تماس تلفنی بعد از مشورت با پزشک با خیال راحت روند درمانی نوزاد خود را طی کنید.